Ovo jelo se često sprema za posne slave ili u vreme posta. Vrsta pasulja koja je najpogodnija za prebranac je pasulj „tetovac“, odnosno beli krupniji pasulj. Više o samom pasulju pogledajte u odeljku Edukacija, a ako želite da ga uzgajate u kućnim uslovima, pogledajte u Savetima i trikovima ili klikom na link: https://rupanasaksiji.rs/saveti-i-trikovi/saveti-za-gajenje-pasulja-u-saksiji
Potrebno:
- Beli pasulj tetovac
- 1 kašika šećera
- zejtin
- 1 čen belog luka (ili po želji)
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 praziluka
- brašno
- aleva paprika
- so po želji
Očistiti od loših zrna pa oprati pasulj. Sipati vode koliko da prelije pasulj i dodati kašiku šećera. Sačekati da provri voda pa je prosuti. Sipati malo zejtina i promešati pa naliti dosta tople vode jer se pasulj kuva najmanje 2 sata.
Iseckati beli luk i veću glavicu crnog luka i dodati da se kuva,
U manji tiganj ili malu plitku šerpu napraviti zapršku: isečen praziluk pomešati sa zejtinom pa propržiti. Skloniti sa ringle pa dodati brašna, aleve paprike i sve zamešati.
U zemljanu posudu sipati samo zrna kuvanog pasulja pa zapršku preliti preko i izmešati sve. Potom dodati onu vodu od pasulja što je ostala i posoliti. Ostatak vode sačuvati pa dodati po ukusu u toku pečenja ako želiš da bude ređe.
Sve to staviti u rernu na 220 stepeni i peći do željene gustoće.