• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
  • Prodavnica
  • Kategorije

Rupa na saksiji

  • Edukacija
    • Sve o biljkama
      • Ukrasno cveće
      • Začinsko i lekovito bilje
      • Drveće i drvenaste biljke
      • Penjačice i žbunje
      • Voće
      • Povrće
    • Alatke i alati za baštovanstvo
  • Saveti & trikovi
    • Kako se uzgajaju biljke
    • Rasađivanje
  • Informacije
    • Gde se nalazi?
    • Kalendar događaja
  • Galerija
    • Foto galerija
      • Vaše biljno mesto
    • Video galerija
  • Blog
    • Pelcer s putovanja
    • Aromatična kuhinja
    • Najlepše bašte
    • Priče iz naše saksije
  • Prodavnica
pesto sos recept_Rupa na saksiji-01

Pesto sos

23/02/2021Aromatična kuhinja, Blog
Postoje razni recepti za čuvanje svežih začinskih biljaka koje možete uzgajati u saksijama uz prozor vaše kuhinje ili u lepšim danima i na terasi. Pesto sos je odličan kao prilog jelu, a donosimo i savete kako sačuvati začin po začin – svež.

Ako ste propustili savete za uzgajanje začinskih biljaka, ostavljamo vam link ka tekstu u kategoriji Saveti i trikovi, a o samim biljkama naravno možete da zavirite u našu edukaciju. Pisali smo i o bosiljku i o peršunu posebno. Ali hajdemo sada na recepte.

Pesto sos – Recept broj 1

U avan staviti svež bosiljak, peršun i krupnu so (morsku, himalajsku) i istucati sve dok se ne napravi glatka masa. Prebaciti sve u neku činiju silikonskom špatulom kako bi se što više prenelo. U taj, sada prazan avan, staviti neke oraščaste plodove, poput badema, i to istucati pa dodati čen belog luka i to dalje istucati.

Sve iz činije sipati natrag u avan i sjediniti. Dodati parmezan rendani i maslinovo ulje da razredi smesu. Da bi pospešilo svežinu da bude u prvom planu, dodati malo limunovog soka. I to je to. Pesto sos je gotov.

Predlog za služenje: Možete služiti na tostiranom hlebu poput brusketa sa pestom, a možete služiti uz neku piletinu za ručak.

Čuvanje začinskog bilja – Recept broj 2

U avan staviti začinsko bilje po želji (peršun, origano, bosiljak,…) i krupnu so. Istucati dok se ne napravi glatka smesa. Dodati maslinovo ulje pa sjediniti silikonskom špatulom.

Smesu uliti u plastične ili silikonske modle za led (nikako u kese), pa staviti u frižider da se ohladi. Ako želite da duže čuvate, prebacite u zamrzivač. Uživajte.

  • Ako vam se sviđaju recepti, probajte, slikajte pa nam pošaljite. Rado ćemo objaviti vaše slike na našim društvenim mrežama.
Prethodna objava: « Vesna Marinković
Sledeća objava: Jorgovan »

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Žao nam je, da bi postavili komentar, morate biti prijavljeni.

Footer

  • Uslovi korišćenja
  • Zaštita potrošača na daljinu
  • Kontakt

Sve o biljkama

  • Edukacija
  • Saveti & trikovi
  • Galerija
  • Prodavnica
COPYRIGHT © 2020 · RUPA NA SAKSIJI ⟡ STRATOMMEDIA.RS