Postoje razni recepti za čuvanje svežih začinskih biljaka koje možete uzgajati u saksijama uz prozor vaše kuhinje ili u lepšim danima i na terasi. Pesto sos je odličan kao prilog jelu, a donosimo i savete kako sačuvati začin po začin – svež.
Ako ste propustili savete za uzgajanje začinskih biljaka, ostavljamo vam link ka tekstu u kategoriji Saveti i trikovi, a o samim biljkama naravno možete da zavirite u našu edukaciju. Pisali smo i o bosiljku i o peršunu posebno. Ali hajdemo sada na recepte.
Pesto sos – Recept broj 1
U avan staviti svež bosiljak, peršun i krupnu so (morsku, himalajsku) i istucati sve dok se ne napravi glatka masa. Prebaciti sve u neku činiju silikonskom špatulom kako bi se što više prenelo. U taj, sada prazan avan, staviti neke oraščaste plodove, poput badema, i to istucati pa dodati čen belog luka i to dalje istucati.
Sve iz činije sipati natrag u avan i sjediniti. Dodati parmezan rendani i maslinovo ulje da razredi smesu. Da bi pospešilo svežinu da bude u prvom planu, dodati malo limunovog soka. I to je to. Pesto sos je gotov.
Predlog za služenje: Možete služiti na tostiranom hlebu poput brusketa sa pestom, a možete služiti uz neku piletinu za ručak.
Čuvanje začinskog bilja – Recept broj 2
U avan staviti začinsko bilje po želji (peršun, origano, bosiljak,…) i krupnu so. Istucati dok se ne napravi glatka smesa. Dodati maslinovo ulje pa sjediniti silikonskom špatulom.
Smesu uliti u plastične ili silikonske modle za led (nikako u kese), pa staviti u frižider da se ohladi. Ako želite da duže čuvate, prebacite u zamrzivač. Uživajte.
- Ako vam se sviđaju recepti, probajte, slikajte pa nam pošaljite. Rado ćemo objaviti vaše slike na našim društvenim mrežama.
Ostavite odgovor
Žao nam je, da bi postavili komentar, morate biti prijavljeni.