Ananas je tropska biljka koja potiče iz Brazila, odakle je u Evropu donesen krajem 17. veka. U tropskim područjima Latinske Amerike, kao i u Aziji i Africi, ananas se uzgaja na velikim plantažama u komercijalne svrhe, dok se u Evropi uglavnom gaji kao ukrasna biljka. Osim ploda koji se koristi za ljudsku ishranu, listovi ananasa se koriste kao stočna hrana.
Ananas je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici Bromelija (Bromeliaceae). Dostiže visinu od metar do metar i po, sa tridesetak ili više špicastih listova koji okružuju debelu stabljiku i rastu od 30cm do 1 metar visine. Svaki od mnogobrojnih cvetova rađa mesnati plod, koji je tesno priljubljen uz plodove susednih cvetova. Plodovi su karakteristični po svojoj ljuskastoj hrapavoj kori braon boje. Meso ananasa je izrazito žuto, sočnog, slatkog i aromatičnog ukusa.
Postoji nekoliko vrsta ananasa, ali se za ishranu koristi samo sorta Ananas Comosus.
Što se tiče uzgajanja ananasa napolju, ono u našim uslovima nije preporučljivo, jer postoji velika verovatnoća od izmrzavanja. Ukoliko se odlučite da gajite ananas u kućnim uslovima, morate mu obezbediti sunčan položaj, zaštićen od hladnoće i promaje. Zimi mu je potrebna toplota i temperatura od 15 do 18 °C, a leti od 25 do 30 °C, noću između 18 i 21 °C. U našoj zemlji se vrlo retko može desiti, čak i u kućnim uslovima, da nam ananas priušti plod, jer mu je za to potrebno mnogo više toplote nego što naša klima dozvoljava. Važno je znati da ovako uzgojen ananas, čak i ako dá plodove, oni nisu jestivi.
Da bi biljka uspela, neophodno ju je redovno zalivati, jer zemlja mora biti stalno vlažna. Najbolje je koristiti meku vodu (kišnicu). Leti ga zalivajte 1-2 puta nedeljno i to obimno, a tokom zime jednom nedeljno i umereno. Za vreme stvaranja ploda, prihranjujte ananas jednom nedeljno.
Pošto sadrži debelu koru, ananas je relativno otporna biljka i retko pati od bolesti i štetočina. Najčešća štetočina koja ga napada je lažni štit, a što se tiče bolesti, najčešća je koren truleži – vrlo uobičajena bolest ananasa kad se uzgaja kod kuće.
Jako je važno znati da je, zbog svoje otpornosti, ananas biljka u čijem se uzgoju ne koriste pesticidi i druga zaštitna sredstva, te je bezbedan i zdrav za konzumiranje u svakom pogledu.
Ananas se najviše koristi u ishrani kao svež ili konzerviran. Koristan je jer ima vrlo malo kalorija, pa se često konzumira tokom dijeta. Takođe, lekovita dejstva ananasa su brojna. Ova biljka je jedinstvena jer poseduje enzim bromelain koji pomaže u razgradnji proteina, te podstiče probavu. Osim toga, ima protivupalna svojstva, pa se smatra da pomaže u ublažavanju bolova kod artritisa, a dokazano može pospešiti funkciju belih krvnih zrnaca. Zbog visokog udela vitamina i minerala, konzumacija ananasa jača imunitet i pročišćuje kožu.
Izvor: plivazdravlje.hr, nature-and-garden.com
Pogledajte sve iz kategorije: Voće
Оставите одговор
Жао нам је, да би поставили коментар, морате бити пријављени.