Avokado je tropsko voće iz porodice lovora (Lauraceae) koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Narodni naziv – „aligatorska kruška“, avokado je dobio zbog svoje grube, hrapave zelene kore poput aligatorove i specifičnog oblika svog ploda koji podseća na krušku.
Avokado potiče iz prašuma Srednje i Južne Amerike, odakle se sredinom 17. veka proširio i na Aziju, a u 20. veku počinje da se gaji i u Meksiku, Brazilu, Dominikanskoj Republici, Kolumbiji i SAD. U svetu postoji više od 80 podvrsta avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije (meksički, gvatemalski i zapadno-indijski).
Ova biljka spada u zimzelene drvenaste biljke, a njegovo stablo može dostići do 20m visine. Listovi izgledom podsećaju na list pomorandže, elipsastog su oblika i dužine do 12cm. Kada cveta, drvo avokada je posuto hiljadama bledožutih cvetova. Plodovi su okrugli i teški do 2kg.
Avokado je u svom punom kapacitetu moguće uzgajati samo u tropskim predelima. Ipak, iako ne može dati plod, avokado je zbog svojih atraktivnih listova čest stanovnik enterijera. Može se uzgajati u stanu, kancelariji ili u stakleniku. Tokom leta se može izneti na terasu ili u baštu.
Što se zemljišta tiče, avokado nije zahtevan. Dovoljna mu je blago kisela zemlja koja se obično koristi u baštovanstvu. Tokom cele godine zahteva vlažnu, ali ne previše zalivanu zemlju. Ako mu nedostaje vlaga, može mu opasti lišće, te mu odgovara povremeno prskanje vodom. Tokom zime ga svakako treba uneti unutra, na temperature iznad 25°C (npr. iznad radijatora).
Avokado se najjednostavnije razmnožava iz semena, a mnogi ga uspešno uzgajaju od koštice dobijene iz ploda kupljenog u supermarketu. Za ovakvu vrstu uzgoja, potrebno je imati puno strpljenja i uslove koji ovoj biljci prijaju, bez preterane nade da će se dobiti plod.
Avokado je izuzetno hranljivo voće, koje ima neutralan ukus, te daje odličnu aromu i slanim i slatkim jelima – salatama, sosovima, prelivima, smutijima, potažima itd. Najpoznatiji je svakako gvakamoli sos, koji je svoju popularnost stekao u celom svetu.
Lekovita svojstva avokada su brojna. Dokazano je da pozitivno utiče na krvne sudove i pomaže u sprečavanju nastanka srčanih oboljenja. Smanjuje nivo holesterola u organizmu, štiti od makularne degeneracije oka i katarakte, smanjuje rizik za pojavu raka prostate, dojke i oralnih kancera. Takođe, sadrži skoro 20 vitamina (uključujući visok nivo vitamina E), minerale i korisna biljna jedinjenja. Visok nivo karotenoida u ovom voću pomaže telu da apsorbuje više hranljivih materija.
Zbog svojih brojnih prednosti, avokado je dobio epitet “super-hrane” i sa pravom postao važan deo zdrave ishrane.
Izvori: britannica.com , botanix.kpr.eu
Ukoliko želite da pročitate o još nekom voću, pogledajte sve tekstove iz kategorije Voće
Оставите одговор
Жао нам је, да би поставили коментар, морате бити пријављени.