Bosiljak je začinska biljka za koju retko ko nije čuo. Opojnog mirisa i lekovitog sastava, omiljen je dodatak mnogim jelima, ali i sastojak koji se koristi u alternativnoj medicini. Iako skoro svi znamo za njega, na ovom mestu ćemo se pobliže upoznati sa ovom biljkom, njenim izgledom, načinom gajenja i upotrebe.
Kog je porekla bosiljak?
Bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka koa pripada porodici usnatica (Lamiaceae, Labiateae). Ova biljka je poreklom iz Irana, Indije i drugih tropskih regiona Azije. U Evropi se prvi put pojavio tokom 12. veka.
Kako izgleda bosiljak?
U zavisnosti od vrste, stabljika bosiljka može narasti i do 80cm. Većina sorti je ipak nižeg rasta, i doseže do 25-30cm. Listovi su mu jajasti sa oštrim vrhom i mogu biti tamno zeleni, svetlije zeleni ili ljubičasti. Cvetići bosiljka su sitni i beli, smešteni na vrhu stabljike. Što se tiče korena, on nije dubok ali je dosta razgranat, i prodire uglavnom do 40cm u zemlju.
Koje sorte bosiljka postoje?
Bosiljak se, u zavisnosti od toga iz koje zemlje potiče, može podeliti na mediteranski, afrički, indijski itd. Što se tiče izgleda, delimo ga na krupnolisti i sitnolisti, zeleni i ljubičasti. Najpoznatije vrste bosiljka su:
● Genovese
● Clasico (grčki)
U kakvoj klimi bosiljak najviše uspeva?
Ova biljka najbolje uspeva u u umereno toploj klimi. Optimalna temperatura za njegovo klijanje je od 18 do 20 °C , iako će proklijati i pri minimalnoj temperaturi od 12 °C. Mesta na kojima najbolje raste su sunčana i zaštićena od vetra. S obzirom da je mediteranskog porekla, bosiljak ne voli hladno vreme, te ne može da prezimi napolju i potrebno ga je, već sa prvim hladnim vremenom, uneti unutra, a iznositi napolje tek krajem maja, kada je dovoljno toplo.
Nega i briga o bosiljku
S obzirom da bosiljak raste kao žbunić, da bi bio bujniji, potrebno ga je orezivati, jer se tako stvaraju bočne grane sa novim listovima. Vrhove biljke na kojima su cvetovi slobodno možete orezati makazama, ali ukoliko želite seme, zadržite jednu do dve grane sa cvetovima koji će vam nakon precvetavanja dati veliki broj semenki za dalje sađenje.
Gde i kako saditi bosiljak?
Na proleće možete saditi u bašti sa povrćem, cvećem ili drugim začinima. Može se gajiti i u saksijama na kuhinjskim prozorima gde je uvek na dohvat ruke za pripremu raznovrsnih jela. S obzirom da ima plitak koren, saksija ne mora biti velika, a najprikladnija veličina je prečnika preko 15cm. U veću saksiju ili žardinjeru možete posaditi više sadnica.
Bosiljak se sadi iz sadnica, koje se mogu kupiti na pijaci i u bolje snabdevenim supermarketima, ali i iz semena koje se sadi direktno u zemlju i vrlo brzo klija. Ova biljka nije zahtevna za državanje, osim što joj treba pružiti dosta dnevnog svetla i mesto bez promaje. Pošto ima plitak koren, treba ga redovno zalivati (na svaka dva-tri dana, a ukoliko je na suncu i češće).
Kada brati bosiljak i kako ga čuvati?
Ukoliko je zasađen u bašti, berite ga pre cvetanja (krajem juna i početkom jula meseca) i to po jakom suncu, jer tada sadrži najveću koncentraciju eteričnih ulja. Bosiljak u saksiji orezujte sa vrha, da bi davao nove grane. Za sušenje, stavite snopić od nekoliko stabljika na promaju, ali bez direktne sunčeve svetlosti. Čuvajte ga u zatvorenim kutijama na tamnom mestu.
Kako se pravilno upotrebljava bosiljak?
Pored origana, jedan je od najpopularnijih začina na planeti. Njegova jaka aroma daje poseban ukus mediteranskim specijalitetima, a u italijanskoj kuhinji se smatra obaveznim sastojkom u kulinarstvu. Najčuveniji je pesto sos, koji se pravi od svežeg bosiljka, parmezana, maslinovog ulja, pinjola (badema) i belog luka.
Pored toga, njegov miris je koristan protiv muva i komaraca.
Lekovita dejstva bosiljka
Osim aromatičnih, ima i lekovita svojstva. Bogat je vitaminima A, K, C i B6, a od minerala sadrži magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe. Delotvoran je za tretiranje različitih upala, obaranje telesne temperature, smirivanje kašlja i simptoma prehlade, kod astme i bronhitisa. Takođe, blagotvorno deluje na srce, depresiju i stres, poboljšava rad bubrega, deluje na infekcije u ustima, te smiruje mučninu i nagon za povraćanjem.
Seme sve 4 vrste možete poručiti u našoj online prodavnici:
● Širokolisti: https://rupanasaksiji.rs/product/seme-bosiljak
● Grčki bosiljak: https://rupanasaksiji.rs/product/seme-bosiljak-grcki-sitnolisni
● Bosiljak Limunski: https://rupanasaksiji.rs/product/seme-bosiljak-limunski
● Bosiljak Rubin: https://rupanasaksiji.rs/product/seme-bosiljak-rubin
Оставите одговор
Жао нам је, да би поставили коментар, морате бити пријављени.