Vrlo popularan hobi, od koga se neretko može napraviti i posao, jeste uzgoj začinskog bilja u saksijama, odnosno u kućnim uslovima. Da bismo u kući uvek imali sveže začine, neophodno je da znamo neka pravila koja važe za njihovo gajenje.
Postoji mnoštvo začinskih biljaka koje se mogu naći na pijaci, u većim supermarketima i u rasadnicima. Njihove arome nas opiju, te često i kupimo neki sa željom da ga uzgajamo kod kuće, za naše potrebe. Ipak, ponekad se dešava da nam se biljka brzo osuši, a saksija ostane prazna i nikakva. Da nam se to ne bi događalo, evo nekih saveta o tome kako uspešno gajiti začinske biljke u saksiji.
Prilikom odabira biljaka, bolje je kupiti gotove sadnice nego seme, iz prostog razloga što ćemo brže dobiti začin spreman za upotrebu. Moramo razmisliti i o mestu na kome će nam saksije stajati, jer začinske biljke traže dosta svetla da bi se lepo razvijale. Najbolje je da ih stavimo pored prozora ili na terasu, gde će imati oko 5-6 sati dnevnog svetla. Što se tiče temperature, najoptimalnija je ona između 19 i 22 °C . Ipak, moramo paziti da biljke ne budu na promaji i na udaru vetra, jer im to nikako neće prijati.
Saksija u koju ćemo ih presaditi treba da bude dovoljno velika da koren može slobodno da se razvija, nikako manja od 15cm u prečniku, i mora imati rupu na dnu za odvod suvišne vode. Vrsta zemlje koja je najpogodnija za začinske biljke jeste drenažni miks, humus, ali i obična baštenska zemlja. Prilikom presađivanja, nikako ne treba čistiti busen od zemlje, već biljku sa sve busenom zasaditi u novu saksiju.
Zalivanje ovih biljaka nam često može biti problem. Pravilo je da začinsko bilje ne treba previše zalivati. Najjednostavniji način da proverimo da li biljci treba voda jeste da zaronimo prst oko 2cm u zemlju. Ako je zemlja suva, zalivamo. Najoptimalnija voda za zalivanje je kišnica, ali možemo koristiti i odstajalu vodu sa česme (flašu napunimo česmovačom i ostavimo je otvorenom 24h dok hlor ne izvetri).
Jedan od prirodnih načina đubrenja začinskog bilja je dodavanje sitno iseckane kore od banane u zemlju, jer je ona puna kalijuma i šećera, te će hraniti vaše biljke. Možemo koristiti i ljuske jajeta koje stavimo u vodu na par dana, a zatim tim rastvorom zalivamo. U poljoprivrednim apotekama svakako možemo naći i tečno đubrivo kojim možemo prehranjivati naše bilje.
Većinu začinskog bilja treba redovno orezivati. Seckanje makazama podstiče rast začina, tako da ne treba da se plašimo da ćemo ih oštetiti. Najbolje je seći ili čupkati listove i grančice sa vrha, jer će se tako biljka širiti i davati lep pun izgled.
I za kraj, navešćemo najčešće gajene začinske biljke koje se mogu videti na mnogim prozorima i terasama: bosiljak, nana, rukola, mirođija, ruzmarin, origano, majčina dušica (majoran), lavanda, peršun, celer, čili, vresak…Sada, kada smo vam sve objasnili, izbor je na vama!
Izvori: balconygardenweb.com , eatingwell.com
Želite da saznate još saveta i trikova o tome kako se uzgaja ukrasno cveće, uzima pelcer, uzgaja Božićna zvezda ili kako se pravilno sadi jelka sa busenom? Pogledajte celu kategoriju Saveti i trikovi.
Оставите одговор
Жао нам је, да би поставили коментар, морате бити пријављени.