Uzgajanje jagode kod kuće? Nije toliko teško. Jagoda je biljka koja se uspešno može gajiti i u kućnim uslovima. Možda je najbolje da prvo pročitate sve o ovoj biljci pre nego što se upustite u samo rasađivanje. Dovoljno je da odete do Edukacije.
Iako i sama pomisao zvuči komplikovano, ovaj postupak zapravo uopšte nije težak, a istovremeno vam može poslužiti kao odličan hobi. S obzirom da je jagoda višegodišnja biljka, ukoliko je pravilno uzgajate, u njenim plodovima možete uživati duže od jedne sezone. Dakle, ne morate imati baštu, vrt ili njivu, jer jagode vrlo uspešno rastu i u saksijama, žardinjerama ili drugim većim posudama.
Za uzgajanje jagode u kućnim uslovima, najbolje je da je sadite iz semena. Iako se seme može kupiti u svakoj poljoprivrednoj apoteci, ovde ćemo objasniti čak i proces uzimanja semena iz jagoda koje ste kupili na pijaci ili u supermarketu. Prvo, zato što je zabavnije, a drugo, zato što ćete uštedeti i nešto novca. Idemo onda redom, korak po korak.
- Uzimanje semena
Od kupljenih jagoda (bilo bi poželjno da su domaće, a ne hibridi) odaberite nekoliko najlepših i najkrupnijih (jedna jagoda može dati i do 200 semenki). Operite ih i skinite im peteljke. Zatim čačkalicom počnite da vadite semenke sa površine ploda, jednu po jednu. Potrajaće neko vreme, ali verujemo da će vam se isplatiti (ako vas mrzi, prepustite ovaj posao svojoj deci, verujte nam da će biti oduševljena). Najbolje je da izvađene semenke stavljate na suv ubrus ili toalet papir. Kada izvadite dovoljnu količinu semenki, pređite blago prstima preko njih, da biste odstranili višak mesa sa semena.
- Sušenje semena
Očišćeno seme (može i sa sve ubrusom) stavite u frižider na 4 nedelje.
- Stavljanje semena u pesak
Nakon 4 nedelje ubacite osušeno seme u već pripremljenu kesicu sa peskom (najbolje je uzeti kesicu sa ziper zatvaračem i napuniti je običnim peskom otprilike jednu petinu). Protresite kesicu da bi se seme ravnomerno rasporedilo. Zatim sipajte vodu u kesicu, postepeno i blago, tek da se pesak navlaži. Zatvorite kesicu i ponovo stavite u frižider. Ostavite je tamo 4 nedelje.
- Vađenje iz frižidera i postavljanje semena u zemlju
Unapred pripremite providnu plastičnu kutiju koja na dnu ima rupice (mogu poslužiti i kutijice iz supermarketa u kojima se prodaje voće i povrće). Na njeno dno stavite prvo sloj toalet papira, pa je napunite zemljom do pola. Obilno zalijte zemlju. Iz frižidera izvadite kesicu sa peskom-semenom i pospite preko zemlje. Prstima ravnomerno rasporedite sloj peska po površini zemlje. Prekrijte kutiju providnom folijom i ostavite je na svetlo i toplo mesto. Za nekoliko nedelja, seme će proklijati, a koren će se razviti u zemlji.
- Skidanje folije i puštanje biljke da poraste
Kada seme pusti prve listiće, skinite providnu foliju sa kutije i ponovo je stavite na toplo i svetlo mesto.
- Sadnja u saksije
Kada biljka poraste i pusti više od 4 listića, vreme je za presađivanje. Pripremite manje saksije (najbolje plastične) i napunite ih zemljom. Zalijte zemlju. U centru svake saksije napravite rupu u koju ćete presaditi biljku. Zalijte i kutiju sa jagodama, da biste ih lakše izvadili. Viljuškom, kašikom ili drugim prigodnim alatom nežno izvucite jedan po jedan izdanak, pazeći da ne oštetite koren. Jedan izdanak ide u jednu rupu. Nakon presađivanja nežno pritisnite zemlju oko korena.
- Čestitamo! Vaše sadnice jagode su spremne!
Održavajte sadnice na toplom i svetlom mestu dok im koren ne ojača i dok ne porastu dovoljno da se bez problema mogu presaditi u veće saksije i žardinjere. Prilikom presađivanja, vodite računa da između sadnica mora postojati razmak od minimum 15cm. Zato je najbolje izabrati veće saksije, dubine od oko 50cm, jer koren jagode ide i do 40cm u zemlju. Prečnik saksija bi trebalo da bude minimum 30cm.
Da bismo vam još više olakšali uzgajanje jagode, uz ovaj tekst prilažemo i video materijal u kome je ceo proces prikazan od početka do kraja. Uživajte!
Želite još da sadite sa nama? Pogledajte sve Savete i trikove za sadnju u kući: rupanasaksiji.rs/rasadjivanje
Ostavite odgovor
Žao nam je, da bi postavili komentar, morate biti prijavljeni.